Warmtepompen
Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om uw huis te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Omdat er minder, of in sommige gevallen zelfs geen, gas wordt verbruikt, daalt de CO₂-uitstoot met wel 50 procent.
Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie. De warmtepomp wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem, waar vervolgens uw woning mee wordt verwarmt. Omdat een warmtepomp op elektriciteit draait, neemt het elektriciteitsverbruik in het huis toe, terwijl het gasverbruik af neemt. Wanneer de benodigde elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen, wordt de CO₂-uitstoot nog lager.
Tot 2021 stelt de overheid subsidies van € 1.000,00 tot € 2.500,00 beschikbaar voor warmtepompen die onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Check hieronder welke warmtepomp voor uw huis het meest geschikt is.
Verschillende soorten warmtepompen
We onderscheiden grofweg 3 soorten warmtepompen, te weten:
Een lucht / lucht warmtepomp
wint warmte uit de buitenlucht en gebruikt dit om een woning of bedrijfspand te verwarmen. Een lucht / lucht warmtepomp ziet er uit als een airco, met een binnen en een buitenunit. Omdat dit type ook kan koelen, wordt hij vaak ingezet in warme landen. In Nederland wordt hij het meest toegepast in hotels.
Een lucht / lucht warmtepomp komt niet in aanmerking voor subsidie.
Een volledig elektrische warmtepomp
zorgt voor verwarming van de woning of het bedrijfspand en al het warme water in de keuken en badkamer. Wanneer er ook elektrisch gekookt wordt, kan het pand volledig zonder aardgas. Een volledig elektrische warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd. Hij haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Hij is geschikt voor huizen of bedrijfspanden die goed geïsoleerd zijn en wordt gecombineerd met vloerverwarming, wandverwarming of radiatoren die werken op lage temperatuur.
Op volledig elektrische warmtepompen zit verreweg de meeste subsidie.
Een hybride warmtepomp
werkt in combinatie met een cv-ketel. De hybride warmtepomp zorgt op veruit de meeste dagen van het jaar voor de warmte. De cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is en zorgt daarnaast voor het warme water in de keuken en badkamer. Een hybride warmtepomp is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas. Voorwaarde voor een fatsoenlijk rendement is wel dat je huis voldoende geïsoleerd moet zijn.
Hybride warmtepompen zijn in combinatie met de beschikbare subsidie momenteel erg interessant.
Meer dan 340.000 huizen in Nederland (2019) hebben al een warmtepomp, alleen in 2019 kwamen er al meer dan 60.000 bij.