Zakelijk zonnepanelen

Zonnepanelen brengen een hoop voordelen met zich mee. Zowel financieel als op het gebied van milieu. Bij het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen kunnen bedrijven bovendien rekenen op interessante aanvullende voordelen!

Zakelijke voordelen m.b.t. Belastingvoordeel, afschrijving en subsidies

1. Belastingvoordeel

Met zonnepanelen wekt u zelf energie op. U bespaart hiermee op de energierekening. De kosten voor aanschaf en installatie kunt u aandragen als kosten. Hierdoor hoeft u aan het eind van het jaar minder belasting te betalen.

2. Afschrijving

U mag de zonnepanelen over een periode van 20 jaar afschrijven (bron). U mag dus 20 jaar lang kosten opvoeren, wat de (toekomstige) winst lager uit laat komen. Hierdoor hoeft u minder belasting te betalen. Uw boekhouder kan u hier meer over vertellen.

3. Terugleversubsidie

De nieuwe terugleversubsidie gaat op 1 januari 2021 van start en vervangt de huidige salderingsregeling. Bedrijven kunnen door middel van deze subsidie een vergoeding ontvangen voor stroom die aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd. Op RVO.nl komt een loket waar bedrijven deze regeling aan kunnen vragen.

4. Stimuleringsregeling Duurzame energietransitie (SDE++)

De SDE++ regeling is bedoeld voor grote projecten vanaf ongeveer 500 zonnepanelen. Met deze stimuleringsregeling ontvangen bedrijven een vergoeding voor elke opgewekte kWh. Er is jaarlijks een beperkt budget beschikbaar (€11,5 miljard in 2024). Bedrijven dienen zich vooraf in te schrijven om hier aanspraak op te maken.

5. Energie-investeringsaftrek (EIA)

Deze regeling is bedoeld voor kleine projecten met een minimale investering van 15kW en een maximale aansluiting van 3x80A. Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit levert gemiddeld 11% belastingvoordeel op. Ook voor deze subsidie is een beperkt budget beschikbaar en dient vooraf aangevraagd te worden.

6. Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

Met deze investeringsaftrek kunt u tot 28% van de investeringskosten in zonnepanelen aftrekken van de fiscale winst aan het eind van het jaar. De zakelijke investering moet tussen de €2.401 en €323.544 zijn.

7. Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) mag u nog eens 36% van de fiscale winst aftrekken. De MIA is een subsidie voor de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Lange tijd werden zonnepanelen tot deze groep gerekend, maar vanaf 2020 wordt een strenger beleid gevoerd. Bekijk de Milieulijst om te ontdekken of uw investering in aanmerking komt.

8. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Met de VAMIL kunt u een investering in milieuvriendelijke apparatuur tot 75% op een willekeurig moment afschrijven. Door willekeurig afschrijven verkleint de fiscale winst en betaalt u minder belasting in een jaar. Ook voor de VAMIL geldt dat het betreffende product op de Milieulijst moet staan.