Omvormers

Om daadwerkelijk te profiteren van zonne-energie heeft u een omvormer nodig. Een zonnepanelen omvormer zorgt er namelijk voor dat u de stroom kunt gebruiken en terug kunt leveren aan het net. Wij werken met zorgvuldig geselecteerde omvormers, die ervoor zorgen dat uw zonnepanelen systeem de optimale opbrengsten realiseert. Onze omvormer wordt namelijk perfect afgesteld op het vermogen van uw zonnepanelen. Wij werken standaard met 2 merken omvormers. 

Wat doet een omvormer precies?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in een ander soort stroom dan gebruikt wordt in de meterkast. Zonnepanelen leveren nl. gelijkstroom en wij gebruiken wisselstroom. Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom en zorgt er voor dat deze wisselstroom van 230 volt terecht komt in de meterkast. Zo kunt u de stroom gebruiken voor uw apparaten óf terugleveren aan het energienet.

Naast deze basisfunctie kan een omvormer nog veel meer. Zo zorgt een omvormer ervoor dat de zonnegenerator op elk ogenblik technisch het voordeligst werkt, zodat zo veel mogelijk energie wordt opgewekt. Dit heet "MPP-tracking (Maximum Power Point). De omvormer draagt de geproduceerde stroom over aan het openbare net, hij bewaakt en stuurt de installatie, schakelt deze in geval van nood uit (bijvoorbeeld wanneer het net wegvalt) en registreert daarnaast nog alle gebruiksgegevens. Een omvormer is het hart van us zonnepanelen systeem.

Welke soorten omvormers zijn er?

Welk type omvormer het meest geschikt is voor uw zonnepanelen systeem is afhankelijk van het vermogen van uw zonnepanelen en de aanwezigheid van schaduwvorming. Onze adviseurs informeren u graag over de beste optie voor uw specifieke situatie.

Er zijn 2 soorten omvormers die wij tot nu toe gebruiken:

 String-omvormers en parallel geschakelde omvormer met optimizers.

Traditionele String-omvormers

String-omvormers worden het meest gebruikt en functioneren prima in situaties waar geen schaduwvorming is of waar in secties gewerkt kan worden voor wat betreft de schaduw. In het geval van een puntdak zonder schaduwvorming, met zonnepanelen aan 2 kanten, kan bv. een String-omvormer met 2 MPP-trackers prima functioneren. 

Omvormers met optimizers

Is er sprake van schaduwvorming door bv. een boom, lantaarnpaal of dakkapel, ontkomt u haast niet aan een omvormer met optimizers om toch nog een fatsoenlijk rendement uit uw panelen te bereiken. Bij gebruik van een String-omvormer is het minst producerende paneel bepalend voor het vermogen dat de andere panelen afgeven. Elk panel geeft in deze situatie n.l. evenveel af. Bij omvormers met optimizers wordt elk paneel afzonderlijk gemonitord en zal elk paneel de maximale energie leveren.

Hieronder een vergelijking tussen een traditionele String omvormer en een SolarEdge omvormer met optimizers per schaduwsoort. Zonder een optimizers wordt n.l. 6% van het vermogen van zonnepanelen niet gebruikt.

Vermogen van de omvormer

Naast de keuze van het soort omvormer wordt berekend wat het maximaal opgewekte vermogen van uw zonnepanelen systeem gaat worden. De capaciteit van de omvormer wordt hierop afgestemd, zodat uw systeem optimaal presteert. Afhankelijk van het totale vermogen in combinatie met de mogelijkheden in uw meterkast, wordt een keuze gemaakt tussen een 1-fase of een 3-fasen omvormer.  Om het beste rendement uit de zonnepanelen te halen, is van belang dat de capaciteit van de omvormer is afgestemd op het vermogen van de zonnepanelen. Het instellen van het vermogen van de omvormer wordt ook wel dimensioneren genoemd.

Levensduur zonnepanelen omvormer

De levensduur van een omvormer wordt doorgaans geschat op 8 tot 12 jaar. Dat betekent dat de omvormers minimaal 1 keer vervangen moeten worden, omdat de levensduur van uw zonnepanelen minimaal 25 jaar is. De levensduur van een omvormer wordt bepaald door verschillende factoren, zoals plaats, temperatuur en ventilatie. Een te hoge temperatuur en mindere ventilatie zijn funest voor omvormers. Ook is een kleine en stoffige plek minder geschikt dan een koele, geventileerde ruimte.

Een omvormer is opgebouwd uit verschillende elektronische componenten. Wanneer één van de componenten in de omvormer zijn werking verliest, moet vaak de gehele omvormer vervangen worden. De kwaliteit van de verschillende onderdelen bepalen de levensduur van de omvormer. Leveranciers van omvormers geven verschillende garanties op omvormers. Bij het gebruik van een String-omvormer kunt u er rekening mee houden dat de omvormer na de gebruikelijke 8 tot 12 jaar vervangen moet worden.

Een omvormer van SolarEdge werkt met een optimizer per zonnepaneel. Optimizers maximaliseren de opbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel. De omvormer van SolarEdge bestaat uit minder technische componenten dan string omvormers. Hierdoor gaan de omvormers over het algemeen langer mee dan string omvormers. SolarEdge biedt dan ook standaard 12 jaar fabrieksgarantie op het systeem. De optimizers van SolarEdge hebben standaard een garantie van 25 jaar.