Salderingsregeling voor zonnepanelen
Zonnepanelen op je dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. Maar wat zijn de gevolgen eigenlijk? Hoe snel verdien je de zonnepanelen terug? Maakt het uit of je ze nu koopt of over 3 jaar? En hoe kun je jouw eigen zonnestroom zo slim mogelijk gebruiken?
De salderingsregeling houdt in dat je de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert mag wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Dat is gunstig: je krijgt voor de geleverde stroom hetzelfde tarief als wat je aan het energiebedrijf betaalt voor de stroom die je afneemt (zo'n 22,5 cent per kWh). De regering wil dit vanaf 2023 veranderen, maar dit is nog een voorstel. Elk jaar mag je wat minder stroom wegstrepen (salderen). Vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen. Voor elke kilowattuur stroom die je ongesaldeerd aan het net levert, krijg je een vergoeding van je energiebedrijf (gemiddeld kun je rekenen met 6 cent per kWh). De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.
Zonnepanelen kopen in 2020
Als je dit jaar zonnepanelen koopt, profiteer je nog 2 volle jaren van 100 procent salderen. Daarna wordt het deel dat je mag salderen elk jaar wat minder. In de afbeelding zie je hoeveel 10 zonnepanelen ieder jaar in euro's opleveren. Na 6,9 jaar heb je de zonnepanelen terugverdiend.

Een slimme investering
Koop je in 2020 een set van 10 zonnepanelen, dan verdien je die in 6 jaar en 11 maanden terug. De winst na 25 jaar kun je vergelijken met een spaarrente van 4,0 procent. Het is dus heel aantrekkelijk om zonnepanelen op het dak te leggen. En ook nog eens duurzaam, want met je panelen bespaar je 1250 kilo CO2-uitstoot per jaar.

Toelichting op rekenvoorbeeld 2020
Verdere uitgangspunten bij de berekening:
- De zonnepanelen gaan 25 jaar mee.- Na ongeveer 12 jaar moet je de omvormer vervangen. Deze kosten zijn meegenomen.- De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op.- De stroomprijs is 22,5 cent per kilowattuur (kWh). Deze prijs gebruiken we voor de stroom die je kunt salderen én voor de stroom die je zelf gebruikt (dan spaar je dit bedrag uit).- Voor stroom die je niet kunt salderen rekenen we met 6 cent per kWh. - Jouw huishouden gebruikt 3.000 kWh per jaar.- 30 procent van de opgewekte stroom gebruik je zelf.- We gaan uit van de gemiddelde prijs van zonnepanelen in 2019.
- Bij de CO2-besparing gaan we uit van de grijs-groene stroommix van 2018.
Zonnepanelen kopen in 2023
Als je in 2023 zonnepanelen koopt, krijg je meteen te maken met de afbouw van de salderingsregeling. In 2023 mag je nog 91 procent salderen. Dat wordt elk jaar minder, tot je in 2031 niks meer kunt salderen. Maar het blijft nog steeds aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen. Een set van 10 zonnepanelen verdien je in 8 jaar en 2 maanden terug. De winst na 25 jaar kun je vergelijken met een rente van 3,5 procent op een spaarrekening. Daarmee zijn zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke én duurzame investering.

Toelichting op rekenvoorbeeld 2023
- In dit voorbeeld gaan we uit van een set van 10 zonnepanelen die op het zuiden liggen.
Wat als je meer
zonnestroom zelf gebruikt?
Een deel van de stroom die je zonnepanelen opwekken, gebruik je zelf. Bijvoorbeeld voor de koelkast en andere apparaten die overdag aan staan. Als je straks minder stroom kunt salderen, is het gunstig om méér stroom zelf te gebruiken. Elke kilowattuur die je zelf gebruikt, hoef je niet te kopen. Dat scheelt 22,5 cent per kWh. Voor elke kilowattuur die je niet gebruikt, maar aan het energiebedrijf levert, krijg je straks een veel lager tarief. Gemiddeld zal dat uitkomen op 6 cent.
Wat scheelt het?
Stel dat je in 2020 zonnepanelen koopt. Omdat je de eerste jaren nog flink kunt salderen, blijft de terugverdientijd ongeveer gelijk. Maar als je 40% van de stroom zelf gebruikt (in plaats van 30%) hebben je zonnepanelen na 25 jaar meer winst opgeleverd.

Toelichting zelf meer stroom gebruiken
We gaan weer uit van een set van 10 zonnepanelen
die je in 2020 koopt.